+18 | T&C
100% до 200лв.
100% до 200лв.

Система Критерий на Кели

Система за залози Критерий на Кели

Критерия на Кели е система за управление на банката в спортните залози. Тя използва специална формула за определяне на оптималния размер на залога, който поставяте на избраната от вас селекция.

Уравнението е както следва:

d = десетичен коефициент минус 1
s = вероятност за успех (между 0 и 1)
f = вероятност за неуспех (която ще бъде 1 минус „вероятност за успех“)

Залог = ((d x s) – f) / d

Това най-вероятно ви изглежда доста сложна формула, обаче ще разберете, че не е никак сложна, след като я използвате няколко пъти. Ето пример за критерия на Кели в действие:

Имате банка (това са парите в букмейкърската сметка) от 500 лв. Намерили сте футболен мач, чиито коефициент за домакинска победа е 2.00 и смятате, че вероятността за успех на този залог ще бъде 55%. Първото нещо, което трябва да направите, е да попълните трите променливи. „d“ в този пример ще бъде 1,00 (десетичния коефициент 2.00 минус 1), „s“ ще бъде 0,55 (което се равнява на вероятност за успех от 55%) и „f“ ще бъде равно на 0,45 (равнявайки се на 45% шанс за неуспех).

Сега да попълним формулата:

Залог = ((1,00 х 0,55) – 0,45) / 1,00
Залог = (0,55 – 0,45) / 1
Залог = 0,1 / 1
Залог = 0,10

Крайният резултат представлява дялът от общата ви банка, който трябва да заложите на този мач. Щом банката ви е 500 лв., значи залогът трябва да бъде в размер на 50 лв. (0,1 x 500 лв.).

Опасности на системата

Първият и най-опасен подводен камък на критерия на Кели е необходимостта да бъдете много точни при определянето на действителната вероятност за успех на залога – измислянето на произволно число няма да свърши работата. А това може би е най-трудната задача в света на залозите. В горния пример, ако играчът е направил грешка и неправилно е определил, че вероятността за победа на домакините е 65% (вместо реалния шанс от 55%), критерият на Кели щеше да го посъветва да постави залог от 150 лв. Така че, за да използвате тази система, трябва да бъдете много уверени в изчисленията си.

Втората опасност е, че понякога препоръчания залог може да бъде твърде голяма част от вашата банка, дори и правилно да сте определили процентната вероятност за победа. Горния пример извежда като резултат залог в размер на 10% от цялата банка, което е доста агресивен подход в сравнение с други стратегии за управление на банката. В това отношение, рискът може да бъде редуциран. Много играчи използват половин-Кели или четвърт-Кели стратегия. Тоест, те залагат само половината или една четвърт от сумата, показана в края на изчислението. Така ще направите системата много по-малко рискова.

Макар и не опасност, проблем е също така и фактът, че стратегията е предназначена за не повече от един залог по едно и също време, тъй като след всеки нов залог ще имате нов размер на банката. Какво правим, например, събота следобяд, когато има по няколко интересни мача от английското и европейските първенства? Може би ще намерите осем мача с добра вероятност за успех и, след като направите всяко отделно изчисление, системата да ви покаже, че трябва да заложите общо 112% от банката си, което очевидно не е възможно!

Въпреки това, ако имате „перфектна“ информация за вероятността за успех, критерият на Кели е най-добрата опция, тъй като води до оптимални печалби. За съжаление, тази „перфектна“ информация се постига трудно.

Ако решите да използвате системата, препоръчваме ви в началото да заложите на четвърт или половин Кели, за да ограничите риска, докато я опознавате.