+18 | T&C
100% до 200лв.
100% до 200лв.

Коефициенти за футболни залози

Видове коефициенти, които се предлагат от почти всички големи букмейкърски къщи по света.

Десетичните коефициенти са най-популярният формат в континентална Европа и почти целия останал свят. Това е и форматът, в който ще виждате коефициентите в prognozi365.com. Този формат е толкова популярен най-вече заради своята простота. Десетичният коефициент ви показва колко пари ще спечелите при залог от една единица. Пресмятането на печалбата при използването на този формат става като умножите поставения от вас залог по десетичния коефициент. Имайте предвид, че в получената сума се включва и залога. Например, при 3.00 коефициент с 10 лв. залог, общата печалба ще е 30 лв., от които 10 лв. е направения залог и 20 лв. е нетната печалба.

Дробните коефициенти са следващият най-често срещан формат, който се използва най-вече във Великобритания. Дробният коефициент показва на играча каква ще бъде нетната печалба от една единица залог. Например, 2/1 коефициент означава, че ще получавате по две единици нетна печалба за всяка заложена единица. Тоест, при залог от 10 лв. ще получите обратно 20 лв. нетна печалба, както и своите 10 лв. залог (2/1 е еквивалент на 3.00 в десетичния формат).

Американските коефициенти представляват третия широко популярен формат. Той се използва предимно в САЩ и други страни от Северна Америка. При него системата е малко по-различна от останалите два формата. Американският коефициент може да бъде положително или отрицателно число. Когато числото е положително, то ви показва каква ще бъде нетната ви печалба при залог от 100 лв. Ако числото е отрицателно, американският коефициент ви дава сумата, която трябва да заложите, за да изкарате 100 лв. нетна печалба от залога.

Коефициенти на мачове за днес

Как букмейкърите съставят коефициентите си?

Освен да знаете как да пресмятате печалбата си чрез коефициента, не по-малко важно е да знаете и какво се крие зад него. Ако и вие сте от мнозинството от играчите, които не знаят как букмейкърите съставят коефициентите си, следващите редове ще ви дадат отговор на този въпрос.

Букитата разполагат с екип от хора, които се наричат „Съставители на коефициенти“ или „Трейдъри„. Тяхната работа е да съставят такива коефициенти, които да отразяват възможно най-близко реалните шансове за сбъдване на дадения изход.

Всеки работил в такъв екип ще ви каже, че е доста трудна задача да се оценят всички променливи в един футболен мач. Трейдърът трябва да отчете формата и качествата на двата отбора, контузиите, влиянието на домакинското предимство, рефера и десетки други фактори.

Крайната цел е да се определи точната вероятност за всеки един от трите възможни изхода (при 1Х2 пазара) – вероятността да победи домакина, вероятността да победи госта и вероятността за равенство.

Разбира се, букмейкърите са на пазара, за да правят пари, така че не очаквайте коефициента да бъде абсолютно равен на реалната вероятност. Например, шансът да се падне „ези“ при хвърляне на монета е равен на точно 50% или 2.00, преобърнато в коефициент. Ако букмейкърът дава коефициенти 2.00-2.00 за „ези“ и „тура“, той няма да печели нищо. Средната печалба от залог на букмейкъра е 5-10%, така че можете да очаквате коефициенти 1.90-1.90 или 1.95-1.95 на пазарите с два възможни изхода с напълно еднакъв шанс за сбъдване.

В допълнение към вероятностите, трейдърите трябва да отчетат и парите, които се очаква играчите да заложат за всеки един възможен изход. Целта на букмейкъра е да предизвика такива залози, че да трябва да изплати в печалби една и съща сума, независимо кой от изходите излезе печеливш. Така рискът за компанията е нулев и тя ще бъде на печалба каквото и да се случи в мача. Поради тази причина, трейдърите намаляват коефициента за отбора, за който се очаква играчите да залагат повече, и увеличава ставката за другия тим.